Solemnitatea Nasterii Domnului Sfintii Prunci Nevinovati (Mt 2,13-18)

Prezentari biblice PPT: Meseria de tamplar in Biblie, Marea Galileii

Solemnitatea  Nasterii Domnului

Sfintii Prunci Nevinovati (Mt 2,13-18)

Sfântul Grigore de Nazianz (330-390)

episcop si doctor al Bisericii

Rugaciunea 7.23; 38,16-18 (Trupul mistic al lui Cristos, E. Mersch,

Desclée de Brouwer, 1936, p. 441-442)

Cinsteste  micul Betleem care te-a condus în rai!

massacre-des-saints-innocents„Trebuie sa fiu învesmântat în Cristos, sa învii cu El, sa mostenesc raiul împreuna cu El, ca sa devin fiu al lui Dumnezeu. Aceasta este pentru noi marea taina, un Dumnezeu întrupat, care s-a facut sarac pentru omenire. El a venit sa ridice trupul din pacat, sa mântuiasca acest chip întinat al omului, ca sa fim împreuna cu Tatal. Nu mai exista evreu sau pagân, rob sau om liber: exista doar divinul, chip pe care îl purtam cu totii în noi.

Atât de multe sarbatori, în toate ni se destainuie  Cristos! Scopul lor este desavârsirea mea, întoarcerea la nevinovatia primului Adam. Sarbatoreste, asadar, nasterea care a binecuvântat nasterea ta în aceasta lume; cinsteste micul Betleem, care te-a condus în rai! Adora ieslea unde se odihneste Cuvântul întrupat! Alearga dupa stea,  ofera si tu darurile tale Împaratului: aur, tamâie si smirna, pentru ca Pruncul s-a nascut pentru tine. Slaveste-l pe Dumnezeu împreuna cu pastorii, cânta cu îngerii  imnuri si alatura-te corului arhanghelilor.”

Invitatie la meditatie!

Sarbatoarea Sfintii Prunci nevinovati dateaza din jurul secolului al V-lea. Martiriul acestor copilasi prefigureaza viata plina de daruire si de jertfa a lui Isus. Pentru ca Irod crede în cuvântul magilor si al învatatilor pe care i-a consultat, el vede în Pruncul din Betleem un rival si urmareste cu ura acest „rege al evreilor care tocmai s-a nascut”.

Crudule Irod, de ce te temi de venirea unui Dumnezeu care vine sa domneasca? El nu ridica sceptrul muritor al împaratiilor lumesti. El este un Dumnezeu-Rege pe care pruncii nevinovati îl marturisesc prin moartea lor. Martiriul lor  este preamarirea lui Cristos.

2606818-3677357Sfântul Augustin ne-a pictat tabloul dureros al acestui eveniment: „Mamele îsi smulgeau parul; au vrut sa-si ascunda pruncii, dar aceste fapturi duioase le-au tradat; nu stiau sa taca, nefiind învatati sa se teama. Din multime, s-a auzit o voce: <Pe cine cautati? Omorâti o multime de copii, pentru a scapa de unul singur, iar Cel pe care îl cautati va scapa!> Si, în timp ce strigatele femeilor formau un amestec confuz, jertfa pruncilor a fost primita de Cer.” Cartea Apocalipsul lui Ioan evoca prezenta martirilor care înconjoara tronul Mielului, pentru ca sunt nevinovati.

„Vrei sa întrebi”, spunea Sfântul Bernard de Clairvaux, „cu ce merite au fost încununati acesti prunci de mâna lui Dumnezeu? Mai bine l-ai întreba pe Irod, de ce i-a ucis cu atâta cruzime! Va fi învinsa bunatatea Mântuitorului de tirania lui Irod? Acest rege pagân a putut sa omoare copii nevinovati, dar Pruncul Isus le-a daruit viata vesnica, pentru ca s-au jertfit pentru El. Ochii omului nu descopera niciun merit în aceste fapturi duioase; dar harul divin a avut placerea sa le îmbogateasca”.

Ce lectii ne ofera taina acestei zile? Încoronarea Sfintilor Prunci Nevinovati ne arata cât de mult iubeste Isus copilaria si virtutile simbolizate de copilarie, smerenia, inocenta, blândetea. Nu a spus El, în Evanghelie, ca trebuie sa fim ca pruncii, pentru a intra în Împaratia Cerurilor? Urmând exemplul Stapânului ei, Biserica iubeste copiii si spune, trecând prin veacuri: „Lasati pe copii sa vina la mine!”.

sr. Cristina Mares

Comments are closed.