Akenaton si reforma monoteista in Egiptul antic

Familia regala
Familia regala

Tutankamon ,  o prezentare inedita

Akenaton si reforma monoteista in Egiptul antic

Un faraon, o religie, un zeu, un cult, semnificatii care dau marturie despre o perioada cu totul originala in istoria Egiptului. Singurul fiu al lui Amenophis III si al reginei Tii, Amenofis IV avea treisprezece ani cand a murit tatal sau, in anul 1370 î.C. El a luat puterea sub denumirea de Neferkheperure Amenhotep.

La fel ca tatal sau, el s-a casatorit la varsta de doisprezece ani cu frumoasa Nefertiti, fiica unui senior egiptean pe nume Ai, caruia i s-a spus mai tarziu „Ai, socrul regelui”. Copil fiind, noul faraon a fost crescut in cultul lui Aton, Soarele de neinvins. Cu ocazia urcarii pe tron i s-a atribuit, cu titlu onorific, si sarcina de Mare Preot al Soarelui. Preotii lui Amon s-au revoltat cand au fost anuntati ca se va construi in incinta sacra a lui Amon, la Karnak, un templu consacrat lui Aton.

Nefertiti

Dupa acest eveniment, nu stim din ce motiv faraonul, la saisprezece ani, varsta majoratului la egipteni, paraseste Teba brusc, decis sa-si intemeieze o noua capitala la Tell-el-Amarna (astazi), cetate situata pe malul rasaritean al Nilului, intre Teba ?i Memfis. Faraonul a ales acest loc pentru ca nu apartinea niciunui zeu si niciunei zeite, adica era un teren curat, nepatat de nicio alta religie. El a dat noului oras denumirea de „Orizontul lui Aton”.

Zeul Aton

Tanarul rege spunea ca Aton este singurul zeu, intangibil, invizibil, dar omniprezent. In acelasi timp, tata si mama pentru toti oamenii, el se face simtit si inteles prin lumina soarelui care patrunde peste tot. Aton nu are nici chip de om, nici alta infatisare, iar noi il putem reprezenta printr-o statuie. El este o esenta pur spirituala, in care salasluiesc Binele, Adevarul, Iubirea si Fericirea totala. Tot ce este Fericire pe pamant tine de esenta lui Aton; cantecele, muzica, iubirea, rasul, sanatatea, zgomotul vantului, murmurul apei, toate acestea sunt manifestari ale lui Aton.

Religia lui Akenaton avea drept simbol discul solar, de la care porneau raze ce se revarsau, intocmai ca niste brate, fiecare dintre ele terminata cu cate o mana mangaietoare. Imnul inchinat discului solar este foarte cunoscut:

„Ivirea ta pe cer, la orizont, este frumoasa.
O, vesnicule Aton, datator de viata.
Cand te inalti in  lumina rasaritului,
Iti reversi frumusetea peste tot pamantul.
Si, oricat de departe esti, razele tale ajung la noi;
Si, oricat te afli de sus, lumina ta ne aduce ziua.
Caci, atunci cand iti trimiti razele,
Cele doua tari ale Egiptului se simt in sarbatoare…”
Tell-el-Amarna

Cultul monoteist instaurat de Akenaton avea sa dureze numai treisprezece ani, intrand în decadenta o data cu moartea lui, survenita atunci cand avea douazeci si noua de ani. Fiul sau, Tutanckamon, va fi obligat de preotii lui Amon sa se reintoarc? la Teba, pentru a reproclama cultul adus acestui zeu. Nefertiti l-a parasit pe Akenaton, inca din timpul vietii sale, retragandu-se la curtea tatalui sau, Ai. Tutanckamon a murit la nouasprezece ani, fara sa lase urmasi. Credinciosii lui Aton care au supravietuit restaurarii cultului lui Amon au fost considerati „eretici” iar egiptologii sustin ca mormantul celebrului faraon ar fi fost profanat, precum si toate inscriptiile si textele care l-au preamarit pe Aton. Cultul unic de la Tell-el-Amarna, poate fi denumit, fara indoiala, o sinteza a ceea ce va constitui pentru evrei si pentru greci divinitatea, Una, indivizibila, omniprezenta si personala.

Comments are closed.