Curs online de studiu biblic. Prima lectie, prima tema

Cursuri online de studiu biblic.

Prima lectie, prima tema

rouleaux

Lectia 1 din 10.  Introducere în Vechiul Testament

Prima tema din cinci:

1. Despre Dumnezeu în Vechiul Testament:  Despre Dumnezeu în Vechiul Testament

2. Sa aprofundam istoria biblica: Civilizatia sumeriana

3. Test biblic: Test biblic. Introducere în Vechiul Testament

4. Cuvintele Bibliei pe întelesul nostru: Tikva, speranta.

Iubiti cititori, va invit sa descoperim, în aceste rânduri, întelepciunea maiastra a cuvintelor biblice, inspirate de Duhul Sfânt, Datatorul Vietii. Vom vorbi despre speranta, tikva în limba ebraica. Acest termen provine de la o radacina al carei sens este sfoara, legatura. Ne amintim de funia pe care Rahab a legat-o la fereastra casei, pentru a fi crutata în timpul cuceririi cetatii Ierihon. Aceasta sfoara rosie era pentru familia ei semnul sperantei, salvarii. Funia leaga ceva; si speranta este aceasta legatura dintre ceea ce este si ceea ce va fi, îndreptându-ne spre viitor. Ea ne asigura ca nefericirile si durerile acestei lumi vor lua sfârsit, odata cu venirea Împaratiei.

Al doilea sens al cuvântului tikva este asteptarea. Speranta este legata de o venire si este diferita, în functie de ceea ce se asteapta, de importanta evenimentului care va urma. Omul biblic cunoaste clipe de speranta, dar si de deznadejde: Îndreapta-ma spre adevarul tau, si povatuieste-ma; tu esti Dumnezeul mânturii mele, nadejdea mea nemarginita (Ps 25,5). Trecem prin momente de disperare, când tot ce ne apartine ne este luat, însa noaptea credintei prin care a trecut Iov poate fi, pentru unii, prevestirea ateismului modern, pentru altii clipa de înaltare spirituala. Desigur ca adevarata asteptare se refera la venirea lui Mesia, Isus Cristos. Sfântul Paul va dezvolta aceasta tema a nadejdii în scrierile sale, pentru ca fiecare crestin traieste din asteptarea celei de-a doua veniri. Chiar daca Domnul Isus a vestit de doua mii de ani revenirea sa, speranta noastra este aceeasi, arzatoare, fiind o virtute care nu ne apartine, deoarece Duhul Sfânt ne-o daruieste în inima.

Sa cugetam :

Trebuie sa nu mai speri în tine, pentru a putea nadajdui  în Dumnezeu. (Fénelon)

Disperarea este rodul egoismului. (Sfântul Augustin)

Dragi prieteni, aceasta este prima tema. Deocamdata nu aveti nici o fisa de evaluare. Va invit sa parcurgeti aceste materiale, în speranta ca va vor determina sa iubiti si mai mult Biblia. Ne revedem sambata viitoare cu o noua lectie.

Cristina Mares

 

 

Comments are closed.