Jurnalul meu cu Dumnezeu, 16-17 martie 2019

Jurnalul meu cu Dumnezeu în Postul Mare al Învierii

prezentare PPS:  Nu cerul cel promis cândva ma face sa ti ofer iubirea mea!,  Drum crucial

Sâmbata, 16 martie 2019

Duminica, 17 martie – pagina Atelier biblic

Sa citim Cuvântul Domnului: Matei 5,43-48

aimer-ses-ennemis-est-ce-possiblAti auzit ca s-a zis: „Sa iubesti pe aproapele tau si sa urasti pe vrajmasul tau.” Dar Eu va spun: iubiti pe vrajmasii vostri, binecuvantati pe cei ce va blestema, faceti bine celor ce va urasc si rugati-va pentru cei ce va asupresc si va prigonesc, ca sa fiti fii ai Tatalui vostru care este in ceruri; caci El face sa rasara soarele Sau peste cei rai si peste cei buni si da ploaie peste cei drepti si peste cei nedrepti.  Daca iubiti numai pe cei ce va iubesc, ce rasplata mai asteptati? Nu fac asa si vamesii? Si daca imbratisati cu dragoste numai pe fratii vostri, ce lucru neobisnuit faceti? Oare paganii nu fac la fel? Voi fiti, dar, desavarsiti, dupa cum si Tatal vostru cel ceresc este desavarsit.

Sa meditam:

Ce poate fi mai minunat, mai desfatator decât iubirea de aproapele?

A iubi este o fericire, a urî este un chin. Avem nevoie de bucurie, deoarece pentru aceasta am fost ziditi de Dumnezeu. Dar bucuria duhovniceasca nu este totuna cu bucuria sufleteasca a lumii acesteia. Adevarata bucurie duhovniceasca înseamna a avea o inima sloboda în care domneste pacea lui Cristos.

Toata Legea si proorocii stau în iubirea catre Dumnezeu si catre aproapele (Matei 22,40). Iubirea pentru aproapele este calea care duce la iubirea catre Dumnezeu, deoarece Cristos a binevoit a se îmbraca tainic în fiecare aproape al nostru, iar în Cristos este Dumnezeu (1 Ioan).

Sa nu crezi, preaiubite frate, ca porunca iubirii de aproapele a fost prea apropiata inimii noastre cazute; porunca este duhovniceasca, iar pe inima noastra au pus stapânire trupul si sângele; porunca este noua, iar inima noastra – veche.

Iubirea noastra fireasca a fost vatamata de cadere; ea trebuie convertita – Cristos o porunceste –, pentru a putea agonisi din Evanghelie iubire sfânta catre aproapele, iubire în Dumnezeu. Însusirile omului nou trebuie sa fie toate noi; nici o însusire veche nu i se potriveste.

Sfântul Ignatie Briancianinov

Sfaturi:

În zilele noastre, oamenii aspira sa fie iubiti si de aceea uneori snt dezamagiti. Corect este sa nu te intereseze daca altii te iubesc sau nu, ci daca tu îi iubesti pe Cristos si pe oameni. În felul acesta îti va fi plin sufletul. Omul duhovnicesc din noi este în întregime durere. Îl doare suferinta semenului sau, dar este rasplatit cu mângâiere dumnezeiasca pentru durerea aceasta. Dumnezeu face minuni când cineva participa cu inima sa la durerea celuilalt.

„Adevarata dragoste de aproapele nu numai ca nu da pe fata neajunsurile aproapelui sau, ci, dimpotriva, se straduie, pe cât e cu putinta, sa le ascunda sub acoperamântul sau din fata ochilor tuturor oamenilor.” Sfântul Serafim de Sarov

Astazi, cum ascundem sub vesmântul iubirii  greselile semenului nostru?

sr. Cristina Mares

 

Comments are closed.