Jurnalul meu cu Dumnezeu – vineri, 15 martie 2019

Jurnalul meu cu Dumnezeu în Postul Mare al Învierii

prezentare PPS:  Nu cerul cel promis cândva ma face sa ti ofer iubirea mea!,  Drum crucial

Vineri, 15 martie 2019

Sa citim Cuvântul Domnului: Matei 5,20-26

Iertarea ne urca la cer

Iertarea ne urca la cer

Va spun ca, daca neprihanirea voastra nu va intrece neprihanirea carturarilor si a fariseilor, cu niciun chip nu veti intra in Imparatia cerurilor.  Ati auzit ca s-a zis celor din vechime: „Sa nu ucizi; oricine va ucide va cadea sub pedeapsa judecatii.”  Dar Eu va spun ca oricine se manie pe fratele sau va cadea sub pedeapsa judecatii; si oricine va zice fratelui sau: „Prostule!” va cadea sub pedeapsa Soborului; iar oricine-i va zice: „Nebunule!” va cadea sub pedeapsa focului gheenei.  Asa ca, daca iti aduci darul la altar, si acolo iti aduci aminte ca fratele tau are ceva impotriva ta,  lasa-ti darul acolo inaintea altarului si du-te intai de impaca-te cu fratele tau; apoi vino de adu-ti darul.  Cauta de te impaca degraba cu parasul tau, cata vreme esti cu el pe drum; ca nu cumva parasul sa te dea pe mana judecatorului, judecatorul sa te dea pe mana temnicerului, si sa fii aruncat in temnita.

Sa meditam:

Prin crucea Lui a nimicit ura (Ef 2,16)

Isus Cristos si-a dat viata pentru tine, dar tu de ce nu-l iubesti pe aproapele tau care este ca tine, un slujitor? Cum vrei sa fii invitat la ospatul pacii? Învatatorul tau nu a sovait,  îndurând pentru tine toate suferintele, iar tu nu vrei  sa renunti la mânie? … Când spui în inima ta: „Cineva m-a jignit tare mult, a fost nedrept cu mine, m-a amenintat cu moartea”,  ce vrei, de fapt, sa zici? El nu te-a rastignit, asa cum l-au rastignit ostasii pe Domnul Isus. Daca nu-l ierti pe aproapele tau, care ti-a facut mult rau, nici Tatal tau, care este în ceruri, nu-ti va ierta greselile. (Mt 6,15).

Ce spune constiinta ta, când rostesti aceste cuvinte: „Tatal nostru, care esti în ceruri, sfinteasca-se numele tau”?  Domnul Isus nu a facut nici o diferenta: el si-a dat viata si pentru aceia care i-au luat-o din aceasta lume. Ai putea sa faci si tu la fel? Când nu vrei sa-l ierti pe dusmanul tau, tie îti faci rau, nu lui…; îti pregatesti singur o povara în ziua dreptatii lui Dumnezeu.

Asculta ce spune Domnul: Când mergi sa aduci jertfa la altar, daca îti amintesti ca fratele tau are ceva împotriva ta, lasa acolo darul, du-te sa te împaci cu el si apoi adu-i ofranda lui Dumnezeu. Pentru ca Fiul Omului a venit în lume sa împace omenirea cu Tatal.

Sfântul Ioan Gura de Aur (345-407), episcop de Constantinopol, doctor al Bisericii

Sfaturi:

Astazi este o zi mai grea pentru noi. Nu este usor sa iertam! Avem impresia ca iertarea este o restabilire a unei relatii frânte cu aproapele, de aceea nu vrem sa iertam, nu vrem sa mai dam ochii cu el, nu vrem sa mai traim în aceeasi lume cu el.

Dar nu este chiar asa. Iertarea nu restabileste nimic, nu reînnoada vreo legatura destramata. Atunci când iertam daruim din nou viata celui mort în noi, apoi îl lasam sa-si urmeze drumul sau, dar noi ne retragem, pentru a respira aerul sanatos al prudentei. Iertam, dar nu o luam de la capat, iertam ca sa ne vedem de drum, mai prevazatori, mai vii, mai puternici.

Asadar, te-ai gândit deja cui îi vei da o noua viata în acest timp al Postului?

sr. Cristina Mares

 

Comments are closed.