Jurnalul meu cu Dumnezeu – Vineri, 8 Martie 2019

Jurnalul meu cu Dumnezeu în Postul Mare al Învierii

prezentare PPS:  Nu cerul cel promis cândva ma face sa ti ofer iubirea mea!

Vineri, 8 martie 2019

 

Sa citim Cuvântul Domnului: Matei 9,14-15

imagesAtunci ucenicii lui Ioan au venit la Isus si I-au zis: „De ce noi si fariseii postim des, iar ucenicii Tai nu postesc deloc?”  Isus le-a raspuns: „Se pot jeli nuntasii cata vreme este mirele cu ei? Vor veni zile cand mirele va fi luat de la ei, si atunci vor posti.

Sa meditam:

Sfintenia vietii crestine

Limba ebraica: (qodesh)
Limba greaca:
 (hagios)
Limba latina: sanctitas

Sfintenia este imperativul moralei personale în Tora (Legea divina). „Fiti sfinti! Sfintiti-va!” Aceasta este chemarea pe care Tora o adreseaza omului, cand ea vorbeste la persoana a doua. În lege nu scrie: „Fii drept, fii bun, fii nobil, fii evlavios„. Dreptatea, bunatatea, nobletea, evlavia, sunt deduse din sfintenie.  Tora explica de unde vine aceasta necesitate de a fi sfânt (Lev 19,1). Sfintenia este o imitare a lui Dumnezeu. Daca legamantul apropie omul de Dumnezeu, fiind uniti prin intentiile lor, sfintenia apropie omul de Dumnezeu, dând semnificatie faptelor lor. Omul îl intalneste pe Dumnezeu: acesta este legamântul. Omul lupta sa fie imaginea lui Dumnezeu: aceasta este sfintenia. Astfel, tora este chipul vietii morale a omului, oglindit în alianta. Nu exista sfintenie fara parteneri. A tinde spre sfintenie înseamna, pentru om, sa se straduiasca sa-l imite pe partenerul sau, Dumnezeu.

Pentru a întelege efortul sfinteniei, nu trebuie sa uitam ca este o încercare de a fi cu Dumnezeu. El este transcendent si imanent, separat de lume, dar patrunsa de el. Aceasta trebuie sa fie actiunea omului, o tensiune între refuzul si acceptarea lumii. În raport cu Dumnezeu cel transcendent totul este profan si omul trebuie sa simta acest lucru cu acuitate. Dar tot universul profan este sfintit de Dumnezeu. Natura, spatiul, viata, omul, totul este profan, dar, patrunse de Dumnezeu, ele primesc o alta dimensiune, o alta valoare.

Exigenta sfinteniei echivaleaza cu acest efort de a descoperi si de a practica aceasta valoare. Aici este efortul de care se ocupa ritul in lege. Nu dispretuieste forta fizica, o sfinteste. Nu are ca scop sa reconcilieze doua domenii contradictorii: cel al naturii ?i cel al omului, ci sa dea un sens metafizic a ceea  ce este profan, si în natura si în om.

Sentimentul  de a fi al lui Dumnezeu, de a fi sfant, este regasit puternic în scrierile profetice. Pentru ca Israel este poporul care apartine Domnului, el este chemat la sfintenie. Sfintenia capata, asa cum am vazut, un puternic caracter moral. Fiinta omeneasca, marcata de fragilitatea conditiei sale, este chemata la convertire, pentru a avea o relatie dreapta, de comuniune cu Sfântul lui Israel. Aceasta sfintenie morala se traduce prin cautarea dreptatii, care înseamna fidelitate fata de vointa lui Dumnezeu. De aceea profetul Isaia, în clipa chemarii sale, îsi da seama din plin de conditia sa de pacatos,   pentru ca se simte solidar cu un popor necredincios fata de cerintele Legamantului.

Domnul Isus reia aceasta necesitate a sfintenie în cadrul Predicii de pe Munte: Fiti desavarsiti, precum Tatal vostru din ceruri desavarsit este! (Mt 5,48)  si Fiti milostivi, precum Tatal vostru din ceruri milostiv este  (Lc 6,36).  Urmand exemplul lui Isus, care este numit Sfantul lui Dumnezeu, ucenicii lui sunt chemati la sfintenie, pentru ca ei sunt ai lui Dumnezeu.  În gândirea Sfântului Paul, cautarea sfinteniei înseamna cautarea credintei, care ne îndeamna sa traim asemeni copiilor lui Dumnezeu, madulare ale Trupului lui Cristos, templul Duhului Sfant.

Sfaturi:

Astazi va invit sa fim parttenerii de drum ai lui Dumnezeu, sa învatam, însotiti de El, ce este sfintenia. Ea nu este o culme de munte greu de atins, ci o arta a vietii noastre de a gasi sensul simplu si deplin al lucrurilor în Isus Cristos. El este Calea noastra spre Tatal.

Nu uita sa scrii în Jurnalul tau ganduri desprinse din aceasta zi cu Dumnezeu…  daca doresti, împartaseste-le cu mine: scoalabiblica@yahoo.fr

sr. Cristina Mares

Comments are closed.