Jurnalul meu cu Dumnezeu. Miercurea Cenusii

Jurnalul meu cu Dumnezeu în Postul Mare al Învierii

prezentare PPS: În drum spre Paste

Miercurea Cenusii, 6 martie 2019

Sa citim Cuvântul Domnului: Matei 6,1-6.16-18.

careme12Luati seama sa nu va indepliniti neprihanirea voastra inaintea oamenilor, ca sa fiti vazuti de ei; altminteri, nu veti avea rasplata de la Tatal vostru care este in ceruri. Tu, dar, cand faci milostenie, nu suna cu trambita inaintea ta, cum fac fatarnicii, in sinagogi si in ulite, pentru ca sa fie slaviti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata.  Ci tu, cand faci milostenie, sa nu stie stanga ta ce face dreapta, pentru ca milostenia ta sa fie facuta in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. Cand va rugati, sa nu fiti ca fatarnicii, carora le place sa se roage stand in picioare in sinagogi si la colturile ulitelor, pentru ca sa fie vazuti de oameni. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata. Ci tu, cand te rogi, intra in odaita ta, incuie-ti usa si roaga-te Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati. Cand postiti, sa nu va luati o infatisare posomorata, ca fatarnicii, care isi slutesc fetele, ca sa se arate oamenilor ca postesc. Adevarat va spun ca si-au luat rasplata. Ci tu, cand postesti, unge-ti capul si spala-ti fata, ca sa te arati ca postesti nu oamenilor, ci Tatalui tau, care este in ascuns; si Tatal tau, care vede in ascuns, iti va rasplati.

Sa meditam:

Daca generozitatea lipseste din post, el nu mai are valoare!

Iubiti frati în Cristos, începem astazi marea calatorie a Postului Mare. Sa luam în corabia noastra toate proviziile de hrana si bautura, asezând într-un cufar special milostivire din belsug, deoarece vom avea nevoie de ea. Pentru ca postul nostru va suferi de foame si de sete, daca nu se va hrani cu bunatate, daca nu-si va potoli setea cu milostivire. Postul nostru va suferi de frig, daca vesmântul generozitatii nu-l acopera, daca mantia compatimirii nu-i tine de cald.

Fratilor, ceea ce primavara  înseamna pentru pamânt, la fel este si milostivirea pentru post; vântul lin de primavara face sa înfloreasca toti mugurii din câmpie; milostivirea postului da nastere tuturor semintelor virtutilor noastre, care vor aduce rod ceresc. Ceea ce este untdelemnul pentru lampa, la fel este si bunatatea pentru post. Asa cum grasimea uleiului aprinde lumina lampii, aducând o stare de bine pentru întreaga noapte, bunatatea da stralucire  postului. Ceea ce soarele este pentru zi,  generozitatea este pentru post: splendoarea soarelui însufleteste lumina zilei, îndeparteaza întunericul norilor; generozitatea, care însoteste postul, ne sfinteste viata si, datorita bunatatii, ea alunga din dorintele noastre tot ce ne-ar putea distruge. Astfel, ceea ce trupul este pentru suflet, generozitate este pentru post: daca sufletul paraseste trupul, el moare; daca generozitatea lipseste din post, el nu mai are valoare.

Sfântul Petru Crisologul (406-450), episcop de Ravena si doctor al Bisericii

Sfaturi:

Nu uita, în aceasta zi, sa privesti cu atentie în jurul tau, poate vei zari un om care are nevoie de tine.

Nu uita, în aceasta zi, sa începi exercitiul necesar al tacerii interioare, fa-ti timp pentru rugaciune.

 Nu uita sa scrii în Jurnalul tau ganduri desprinse din aceasta zi cu Dumnezeu…  daca doresti, împartaseste-le cu mine: scoalabiblica@yahoo.fr

sr. Cristina Mares

Iata jurnalul meu! IMG_20190305_153349IMG_20190305_153508

Comments are closed.