Metafora Cuvântului. Vremea convertirii

Metafora  Cuvântului

Prezentari pentru dumneavoastra:  Milostivire minunata, Ceea ce-ti apartine!, Depinde ce alegem, Cele patru lumanari

A sosit vremea … convertirii

Nu îti pierzi inima de copil când îmbatrânesti,

însa îmbatrânesti când îti pierzi inima de copil.

petit-prince-baobab-e1528901547957La un batrân calugar, a venit într-o zi un tânar pentru a se spovedi si a-i cere sfat. Din vorba în vorba, tânarul ii spuse:

       – Parinte, sunt destul de rau. As vrea sa ma schimb, dar nu pot. Îmi pierd usor rabdarea. Atunci cand ma enervez, vorbesc urat si multe altele. Am încercat sa ma schimb, dar nu am putut. Totusi, eu sper ca dupa ce voi mai creste, voi putea sa ma schimb, nu-i asa ?

          – Nu, i-a raspuns batrânul. Vino cu mine!

 Calugarul l-a dus pe tânar in spatele chiliei, unde incepea padurea, si i-a spus:

          – Vezi acest vlastar, stii ce este ?

          – Da, parinte, un puiet de brad.

          – Smulge-l!

 Tânarul a scos bradutul imediat. Mergând mai departe, calugarul s-a oprit lânga un bradut ceva mai înalt, aproape cat un om.

           – Acum, scoate-l pe acesta.

 S-a muncit baiatul cu pomisorul acela, dar cu putin efort a reusit pana la urma sa-l scoata. Aratându-i un brad ceva mai mare, calugarul i-a mai spus:

          – Smulge-l acum pe acela.

          – Dar e destul de mare, nu pot singur.

          – Du-te si mai cheama pe cineva.

baobabÎntorcându-se tânarul cu înca doi flacai, au tras ce-au tras de pom si, cu multa greutate, au reusit, în sfârsit, sa-l scoata.

          – Acum scoateti bradul falnic de acolo.

          – Parinte, dar acela este un copac mare si batrân. Nu am putea niciodata sa-l smulgem din radacini, chiar de-am fi si o suta de oameni.

         – Acum vezi, fiule ? Ai inteles ca si relele apucaturi din suflet sunt la fel ? Orice viciu sau orice neputinta pare, la început, inofensiva si fara mare importanta. Însa, cu timpul, ea prinde radacini, creste si pune stapânire din ce in ce mai mult pe sufletul tau. Cât este înca mica, o poti scoate si singur. Mai tarziu vei avea nevoie de ajutor, dar fereste-te sa lasi raul sa ti se cuibareasca adânc în suflet, caci atunci nimeni nu va mai putea sa ti-l scoata. Nu amâna niciodata sa-ti faci curatenie în suflet si în viata, caci mai tarziu, va fi cu mult mai greu.

„Degeaba taiem crengile greselilor în afara noastra, daca în noi ramân radacinile care vor creste din nou.”

Comments are closed.