Metafora Cuvântului. Cununita de Advent

METAFORA CUVÂNTULUI

Rugaciunea este CHEIA de dimineata si ZAVORUL de seara

 Cununita de Advent

couronne_avent-530x350Cununita de Advent este o traditie religioasa care ne însoteste în fiecare an, când începe Adventul. Urmând evenimentele biblice din Vechiul Testament, prima lumânare este aprinsa în amintirea marii Iertari, când Dumnezeu le-a fagaduit primilor oameni, Adam si Eva, venirea unui Mântuitor. A doua lumânare este aprinsa în amintirea patriarhului Abraham, care ne-a învatat ce este credinta. A treia lumânare o aprindem în amintirea Regelui David, caruia Domnul Dumnezeu i-a daruit o mostenire ce nu va avea sfârsit. Si ultima lumânare aduna în jurul ei pe toti profetii care au asteptat cu dor nasterea unui Mântuitor.

Dar care sunt povestile din spatele cununii si al celor patru lumânari? Una dintre multele povestioare este aceasta :

„Patru lumanari ardeau palpaind in cununita de Advent. Era liniste. Atata liniste era in jur, incat puteai auzi soaptele sfaraite  ale lumanarelelor.

           Prima lumanare ofta:
– Numele meu e PACE.  Lumina mea lumineaza in intuneric, dar ce folos, ca oamenii nu ma vor, ei nu vor pace… … Si luminita ei deveni tot mai mica, pana ce se stinse cu totul.

A doua lumanare tresari palpaind si sopti sfaraind:
– Eu ma numesc CREDINTA, dar se pare ca sunt in  plus. Oamenii nu vor sa auda de Dumnezeu. Nu mai are  nici un sens sa ma consum arzand… O adiere strabatu  incaperea si lumanarea se stinse.

Cu o voce abia soptita, incepu sa vorbeasca si cea de-a treia lumanare :
DRAGOSTE mi-e numele. Simt cum mi se sfarsesc toate puterile. Oamenii ma imping de-o parte. Nu-si vad decat propriile lor interese, n-au ochi pentru cei pe care ar trebui sa-i iubeasca… Si cu o ultima palpaire se stinse si lumina DRAGOSTEI.

Un baietel intra atunci in incapere.  Se uita la cununita de Advent, la lumanarile stinse si rosti printre lacrimi:

   – Bine, dar lumanarile ar trebui sa arda!
Atunci se auzi soapta celei de a patra lumanari:
– Nu te teme, copilas! Cata vreme ma vezi pe mine palpaind,  mai putem reaprinde celelalte lumanari.  Numele meu este SPERANTA!

Baietelul prinse curaj, desprinse usor SPERANTA din cununita de Advent si reaprinse de la flacara ei PACEA, CREDINTA si DRAGOSTEA, dupa care reaseza SPERANTA in cununita.

Cele patru lumanari din cununita de Advent isi  raspandeau din nou lumina, ce destrama cu palpairea ei  intunericul.”

Cununita de Advent este o chemare la Rugaciune, pentru a-l întîmpina pe Domnul cu inima tresaltând de bucurie. Drumul spre Ieslea din Betleem sa ne fie presarat cu luminite ale tacerii, reculegerii si facerii de bine pentru semenul nostru !

Comments are closed.