Cantarea Cantarilor 1,1

PAGINA CRESTINULUI  MISTIC

prezentare: tacerea

Cantarea  Cantarilor 1,2

Osculetur me osculo oris sui.
Sa ma sarute cu sarutarile gurii sale.

Fericirea comuniunii cu Domnul

Daca noi acceptam comuniunea desavarsita a iubirii, nimic nu poate fi mai de dorit pentru suflet decat acest moment de intimidate cu bunul Dumnezeu, despre care vorbeste aici Mireasa. Mai presus de orice, sufletul se intoarce la principiul sau, la Acela care-i poate da sensul final al existentei. Daruindu-se acestui Izvor de viata, sufletul ii permite Domnului sa indumnezeiasca fiecare fibra a destinului sau pe pamant!

Nimic nu poate fi mai profund, pentru ca aceasta intalnire are loc in adancul sufletului, departe de zgomote, dincolo de simturi, in aceasta solitudine interioara, in acest sanctuar tainic, unde Dumnezeu se ascunde, coplesindu-l pe copilul sau!

Nimic nu poate fi mai sigur, intrucat clipele se petrec in duh, intre Sfintenia suprema si suflet, limpezit ca de cristal!

Nimic nu poate fi mai pretios, deoarece in aceste moment fericite sufletul intra in comuniune cu lumina, cu puterea, cu gingasia si pacea Domnului.

Ochii i se deschid, vointa i se intareste, inima se mareste si fericirea, adevarata fericire, ii strabate  fiinta. Intr-un cuvant, sufletul are totul in Acela care este Totul.

Mireasa are tot dreptul sa spuna intruna, fara incetare: Osculetur me osculo oris sui. Ea asculta ecoul psalmistului: Fericirea mea este comuniunea cu Dumnezeu (Ps 72,28). Iar sfantul Paul ne ofera motivul acestei dorinte, reamintindu-ne ca sufletul care se leaga de Domnul este una cu el: Iar cel ce se alipeste de Domnul este un duh cu el (1Cor 6,17).

Ce sunt aceste tainice sarutari pe care Mireasa doreste atat de mult sa le primeasca de la Mirele ei? Domnul meu, cand tu iubesti un suflet nu te multumesti doar sa-i oferi liniste, pentru ca el sa se gandeasca la tine; nu iti este de ajuns sa te alipesti de el, pentru a-i darui  o pace odihnitoare si trairi placute. De aceea, din cand in cand, indragostit de sufletul iubitor, tu il smulgi din el insusi pentru a te uni cu el, fara nicio alta mijlocire. Sunt clipe binecuvantate si foarte rare, intotdeauna prea scurte!

Doamne, am nevoie de tine! Te am doar pe tine. Atrage-ma la tine, Preaiubitul meu. Daca as putea sa ma alipesc de tine pentru totdeauna! Fiecare sarutare ma purifica, ma intareste, ma linisteste, imi da bucurie, ma indumnezeieste! Lasa-ma sa spun intruna, fara incetare: Osculetur me osculo oris sui. Amin!

Prelucrare dupa pr. Robert de Langeac

Comentariile Sfintilor parinti ai Bisericii ne insotesc: sfantul Bernard de Clairvaux

O sageata special aleasa: asa este iubirea lui Cristos. Aceasta iubire a strabatut sufletul Mariei, fara sa lase  in el vreo particica lipsita de iubire. Iata de ce ea iubeste din toata inima, cu tot sufletul si din toate puterile, este plina de har.

Comments are closed.