Cetatea Nazaret

o prezentare speciala: Iordania, pamant biblic

Nazaret, o cetate mica pe vremea lui Isus

Basilica din Nazaret
Basilica din Nazaret

Nazareth, o cetate mica din Galileea, nu a fost niciodata  teatrul marilor evenimente istorice. In Vechiul Testament nu este deloc mentionata. Primii care vorbesc despre satuc sunt evanghelistii, Nazaret fiind cetatea familiei lui Isus.

Literatura iudaica a primelor secole dupa Cristos, ne referim la istoricul Flavius Joseph, nu mentioneaza numele acestei cetati. Eusebiu din Cezareea, in secolul al IV-lea d.C., o declara ca un satuc  sarac din Galileea. Izvoarele noastre scrise ne arata ca in acel loc a fost ridicata o biserica in secolul al VI-lea d.C. Cetatea va cunoaste si cruntele perioade ale razboaielor persane si arabe, cand va fi stearsa de pe suprafata pamantului in anul 1263 de sultanul Baybars, fiind lasata in ruina pana in secolul al XVII-lea.

Inainte de construirea unei noi  biserici pe locul celei ridicate in secolul al XVII-lea, pr. Bellarmino Bagatti, arheolog Franciscan, a studiat cu grija diferitele straturi de caramizi, pana la stanca naturala.  Din perioada israelita nu s-au recuperat decat cateva bucati de ceramica. Nicio cetate permanenta nu fusese intemeiata in acel loc, marturie stand tacerea Vechiului Testament.

In perioada romana, asadar in timpul lui Isus, cetatea numara cateva familii, agatate de  un deal stancos si izolat, care nu depasea spatiul de azi al bisericii Buna Vestire si al imprejurimilor sale. Intelegem, astfel, intentia omenilor cetatii de a-l arunca pe Isus in haul acestor prapastii.  Ascunzisurile sapate in acestei stanci erau folosite ca locuinte. Intre acestea, se amenajau, in acelasi pamant stancos, granare, prese, cisterne; s-au descoperit si cateva morminte.

Deasupra unei astfel de casute crestinii au construit prima bisericuta. Au mai ramas pana azi doar cateva temelii ale zidurilor si bucati bine pastrate de mozaicuri, al caror model este compus din cruci. Probabil ca a fost construita inainte de anul 427, pentru ca, incepand cu aceasta data, imparatul Teodosie al II-lea a interzis aplicarea crucilor pe pardoseala bisericilor. In secolul al VI-lea, o alta biserica mai mare a fost ridicata peste prima. Ea prezinta planul bine cunoscut al arhitectilor bizantini; o contructie mica, cu  trei nave, precedata de un mare  atrium sau cerdac deschis, in dreapta o sacristie si camera pentru preoti. Aceasta biserica a fost distrusa in totalitate in timpul invaziilor arabe din secolul al XII-lea.  Cruciatii vor contrui o alta, fara sa tina cont de planul epocii bizantine, centrand-o pe casuta Sfintei Fecioare Maria din perioada romana. Nu stim nimic despre aceasta constructie, pentru ca a fost distrusa de  Baybars in 1263.

Arheologia ne imbogateste cunostintele despre Nazaret; acum ne dam seama ca, incepand cu secolul al IV-lea, traditia crestina identificase acolo o casuta asemanatoare cu cea a familiei lui Isus din Nazaret. Constructia actualei Bazilici din Nazaret dateaza din secolul al XX-lea, fiind ridicata in asa fel incat sa se observe ramasitele arheologice din perioada romana si cea bizantina.

Comments are closed.