Duminica Bibliei – 21 Ianuarie 2024

Texte propuse pentru Duminica Bibliei:

Adoratie Duminica Sfintei Scripturi 2024, pdf Pliant Duminica Bibliei, Propuneri de activitati pentru Duminica Bibliei

 

Link Lectio Divina, in fiecare Miercuri, de la 18.00-19.30, cu pr. Tarciziu Serban, Evanghelia dupa Marcu:

https://meet.google.com/pzf-ekif-mhe

 

Duminica Bibliei – 21 Ianuarie 2024

oficiul pentru pastoratia biblicaPapa Francisc a instituit în anul 2019, printr-o scrisoare apostolica, în forma motu proprio, o duminica a Bibliei, dedicata în totalitate Cuvântului lui Dumnezeu, pentru a întelege bogatia fara de sfârsit care se naate din acest dialog al lui Dumnezeu cu poporul Sau”.

Aceasta duminica are scopul de a ne familiariza mai mult cu Sfânta Scriptura, Vechiul si Noul Testament. Credinciosii sunt invitati sa asculte Cuvântul Domnului la Sfânta Liturghie si sa-l aprofundeze în rugaciunea si meditatia personala.

Sfântul Parinte a instituit aceasta duminica în timpul Saptamânii de rugaciune pentru unitatea crestinilor, pentru a evoca dimensiunea ecumenica a Cuvântului lui Dumnezeu. Biblia este cartea întregului popor al lui Dumnezeu, si din aceasta perspectiva, Papa Francisc încurajeaza si dialogul cu comunitatile iudaice. Pentru multi crestini, traditia iudaica a fost  mult timp necunoscuta. „Sfânta Scriptura a poporului evreu constituie o parte esentiala a Bibliei crestine si, fara Vechiul Testament, Noul Testament ar fi o carte neînteleasa, o planta lipsita de radacini, sortita ofilirii”.

Lire-la-Bible-DiaporamaA vorbi despre Sfânta Scriptura înseamna sa revenim la Cuvântul revelat în Vechiul Testament si în Noul Testament si sa subliniem legatura profunda între aceste doua testamente. „Cine îl întâlneste pe Isus Cristos, întâlneste iudaismul”, spunea Papa Ioan Paul al II-lea.

Vom redescoperi, în cele 4 lecturi ale Duminicii Bibliei,   credinta noastra, care se întemeiaza pe Cuvântul viu al Scripturii.

Textele liturgice din aceasta duminica:

  1. Iona 3,1-5.10 ;
  2. Ps 24 ;
  3. 1 Cor 7,29-31 ;
  4. Mc 1,14-20.

La altarul Cuvântului si al Euharistiei

Biserica a venerat întotdeauna dumnezeiestile Scripturi, dupa cum a venerat si însusi trupul Domnului, neîncetând, mai ales în liturgia sacra, sa primeasca pâinea vietii, atât de la masa cuvântului lui Dumnezeu cât si de la aceea a trupului lui Cristos si ss o dea credinciosilor” (Dei Verbum 21).

fillette_lecture_top.jpg__770x433_q85_crop_subsampling-2_upscaleCitate despre Sfânta Scriptura

„Nu noi citim Biblia, ci Biblia ne citeste pe noi !” (Sfântul Efrem Sirul)

„Necunoasterea Sfintei Scripturi este necunoasterea lui Cristos !” (Sfântul Ieronim)

„A nu sti Biblia este un neajuns pentru om, dar cel ce o cunoaste si o neglijeaza are un îndoit neajuns.” (Sfântul Efrem Sirul)

„Sfânta Scriptura este o carte dedicata inimii. Ea poate fi înteleasa doar de oamenii buni la suflet.” (Blaise Pascal)

„Orice învatatura vine din citire si meditatie. Ceea ce nu  cunoastem, lectura ne învata, ceea ce nu întelegem, meditatia ne ajuta sa descoperim. Sfânta Scriptura ne ofera acest dublu câstig, pentru ca ne lumineaza mintea si ne smulge din egoismul nostru, ca sa ne lasam calauziti de iubirea lui Dumnezeu.” (Sfântul Isidor din Sevilla)

 

 

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Comments are closed.